Šport, stave v športu in preprečevanje prirejanja rezultatov športnih tekmovanj

Olimpijsko gibanje si prizadeva, da se za športnike ustvari varno okolje, kjer si vsi deležniki prizadevamo za preprečevanje zlorab, nepravilnosti in kakršnih koli drugih aktivnosti, ki škodujejo športnikom in ugledu športa. V zadnjih letih se je se je v nekaterih okoljih v svetu pojavil velik problem povezan s prirejanjem rezultatov športnih tekmovanj in stavami.
Olimpijski komite Slovenije je dejaven na področju promocije športnega obnašanja in športnega ravnanja. Na področju preprečevanja zlorab športnih tekmovanj, smo se vključili v kampanjo Mednarodnega olimpijskega komiteja. Kampanja se imenuje Verjemi v šport, v Sloveniji pa je bil za ambasadorja imenovan Andrej Miklavc. K ozaveščanju o pomenu upoštevanja pravil na področju stavništva in spodbujanju odgovornega ravnanja, se je aktivno vključila tudi Športna loterija. Na sestanku predstavnikov OKS, Športne loterije in enote MOK za preprečevanje zlorab športnih tekmovanj, ki je potekal v sredo, 26. januarja 2022, je bil sprejet dogovor, da vzpostavimo pilotni projekt za predstavitev delovanja na tem področju. Sistem, ki je vzpostavljen, je bil prepoznan kot zelo dober sistem, ki omogoča transparentno delovanje, zaščito športa pred nepravilnostmi ter pregledno in kontrolirano izplačevanje dobitkov stav.

Športna loterija ima zelo dobro urejen, transparentno voden in predvsem nadzorovan sistem, ki omogoča izvajanje dejavnosti z minimalnim tveganjem glede prirejanja rezultatov športnih tekmovanj. OKS izvaja aktivnosti za ozaveščanje, informiranje in preprečevanje nepravilnosti v športu. verjamemo, da bomo s skupnimi akcijami ter vključitvijo v pilotni projekt, ki ga bo vodil Mednarodni olimpijski komite, svoja prizadevanja za razvoj športa in uveljavljanje vrednot v športu še okrepili.

Deli:

Več novic

Matematika in odbojka

Izpostaviti je potrebno tudi izjemno zgodbo, ki jo naši odbojkarji pišejo v Ligi narodov. Do sedaj so doživeli samo en poraz, proti Japoncem in si priborili

Skip to content