Športniki pri nas

Mag. DARJAN PETRIČ

Plavati je začel v kranjskem bazenu z osmimi leti. Njegova nadarjenost je bila izraženo skozi trdo delo in treninge, kmalu pa so prišli tudi vrhunskimi rezultati. Kar 21-krat je bil jugoslovanski prvak v plavanju. Nastopil je na treh olimpijskih igrah v Moskvi, Los Angelesu in Seulu, zelo ponosen pa je tudi na tretje mesto na svetovnem prvenstvu v Ekvadorju leta 1982 – doseženi državni rekord na 1500 m je držal do leta 2006. Istega leta je za svoje dosežke prejel tudi Bloudkovo nagrado. 

Športni navdušenci se zagotovo spomnijo njegovega bronastega odličja na Evropskem prvenstvu v Splitu. Njegov brat Borut je bil prvi, njun nastop pa je z energičnim prenosom pospremil legendarni komentator Mladen Delič. 

Darjana Petriča je nato pot po uspešnem akademskem obdobju zanesla v poslovne vode. 

ALEN DIMIC

Alen Dimic je bil šele tretji slovenski telovadec s svojo prvino v svetu gimnastike. Element dimic na bradlji je v pravilniku Mednarodne gimnastične zveze ocenjen s težavnostjo D, gre pa takole: iz stoje na rokah na obeh lestvinah, predkoleb naprej, obrat vstran iz stojne roke za 270 stopinj in skok na drugo lestvino obrnjeno navzven na obe roki.

V svoji zbirki ima tudi vrhunske uvrstitve s svetovnih pokalov tako na bradlji kot drogu.