Za slovenski šport

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”5px”][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row”][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Nogometna zveza Slovenije

Nogometna zveza Slovenije je organizacija, ki že skoraj sto let skrbi za razvoj in ugled nogometa v Republiki Sloveniji. Nogomet je ena izmed najbolj priljubljenih športnih panog pri nas, kar dokazuje skoraj 50.000 registriranih nogometašev in 287 nogometnih klubov. Veliko nogometno družino sicer dopolnjuje tudi več kot 1.000 sodnikov in več kot 1.500 trenerjev.

Uspešnost Nogometne zveze Slovenije se v javnosti pogosto povezuje z uspehi članske nogometne reprezentance, ki je doslej že dvakrat sodelovala na svetovnem prvenstvu, enkrat pa je bila del evropske elite. V vrh evropskega nogometa sodi tudi slovenska futsal reprezentanca, ki se je na zadnjem evropskem prvenstvu uvrstila v četrtfinale, medtem ko se svetla prihodnost napoveduje tudi ženskemu nogometu.

Poslanstvo Nogometne zveze Slovenije pa še zdaleč ne predstavljajo zgolj rezultati. Krovna nogometna organizacija namreč v želji po širjenju in razvoju nogometa v Sloveniji skrbi za izobraževanje nogometašev, sodnikov, trenerjev in ostalih strokovnih delavcev, sodelovanje z vsemi organi in organizacijami, ki lahko prispevajo k razvoju športa in nogometa, spodbujanje nogometne igre v duhu fair playa in preprečevanje vseh oblik nedovoljene diskriminacije. Nogometna zveza Slovenije je z uspešno vpeljanim sistemom licenciranja nogometnih klubov vnesla večji red in transparentnost tudi na klubsko področje, kar jo je še utrdilo kot stabilno in transparentno organizacijo.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”757″ img_size=”large” onclick=”zoom”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”739″ img_size=”large” alignment=”center” onclick=”zoom”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Olimpijski komite Slovenije

15. oktobra 1991 je bila v Štihovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani slavnostno podpisana Slovenska olimpijska listina. Poleg Leona Štuklja in Mira Cerarja so podpisu prisostvovali delegati 29-ih strokovnih zvez olimpijskih panog in 5-ih strokovnih zvez panog, ki jih priznava Mednarodni olimpijski komite. Za prvega predsednika je bil izvoljen dr. Janez Kocijančič. Mednarodni olimpijski komite je samostojnost slovenskega olimpijskega športa priznal 5. februarja 1992, ko je OKS sprejel kot polnopravnega člana svetovne olimpijske družine. Istega leta je OKS postal tudi polnopravni član Evropskih nacionalnih olimpijskih komitejev.

Slovenski športniki so se olimpijskih iger pod slovensko zastavo prvič udeležili že februarja na 16. zimskih olimpijskih igrah v Albertvillu v Franciji in nato še na 25. poletnih olimpijskih igrah v španski Barceloni, kjer so osvojili prva olimpijska odličja v samostojni državi. Pod okriljem krovne športne organizacije v Sloveniji nastopajo športnice in športniki na Olimpijskih festivalih evropske mladine, Sredozemskih igrah, Evropskih igrah, mladinskih olimpijskih igrah in olimpijskih igrah. Poleg vsega, kar je povezanega s tekmovanji na mednarodni ravni, strokovne službe Olimpijskega komiteja Slovenije skrbijo tudi za celovit razvoj in prihodnost športnika: njihovo registracijo in kategorizacijo, dvojno kariero, njihovo zdravstveno varstvo, izobražujemo jih o nevarnostih in pasteh doping. Letno tistim, ki izpolnjujejo kriterije, OKS podeljuje športne štipendije. Ob vrhunskemu športu Olimpijski komite Slovenije ogromno pozornosti in energije namenja tudi ukvarjanju s športom na rekreativni ravni, področju, ki bo vse pomembnejši za razvoj telesne pripravljenosti in duha.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Smučarska zveza Slovenije 

Smučarska zveza Slovenije (SZS) je največja športna organizacija v Sloveniji, ki skrbi za 8 različnih športnih panog, med njimi tudi panogi alpsko smučanje in smučarske skoke.

Smučarski skoki so ena izmed panog z najdaljšo tradicijo, ki se ponaša s številnimi uspehi in se s tem uvršča med najuspešnejše športne panoge v Sloveniji. Že od nekdaj so smučarski skakalci stali na zmagovalnih odrih, mladi rod šampionov pa bo skrbel, da bo tako tudi v prihodnje. Smučarski skakalci in skakalke v sezoni nastopijo na več kot 80 tekmovanjih v več kot 12 različnih državah sveta. Letošnjo sezono se v A reprezentanci nahaja 9 moških tekmovalcev in 7 deklet, ki bodo skrbeli, da za vikend ne bo zmanjkalo navijanja.

Alpsko smučanje je športna panoga, ki je Sloveniji prinesla mnoge legendarne trenutke od Bojana Križana, Mateje Svet, Roka Petroviča, Jureta Koširja, rodu »vražjih Slovenk«, Tine Maze, pa do novih »junakov zime« z Ilko štuhec, Žanom Kranjcem, Meto Hrovat in mnogimi drugimi. Letošnjo sezono se v A reprezentanci nahaja 6 fantov in 6 punc, ki nas z uspehi ob začetku sezone že razveseljujejo. Vrhunce letošnje zime pričakujemo na svetovnem prvenstvu februarja v Are-ju na Švedskem ter na domačih tekmah svetovnega pokala v Mariboru in v Kranjski gori, ko bomo za naše junake zime pesti stiskali še močneje.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”742″ img_size=”large” onclick=”zoom”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”744″ img_size=”large” onclick=”zoom”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Košarkarska zveza Slovenije

Košarkarska zveza Slovenije (KZS) je krovna športna organizacija na področju košarke v Sloveniji. Organizira tekmovanja v različnih domačih košarkarskih ligah in pokalih ter skrbi za vse slovenske košarkarske reprezentance.

Leta 2017 je Slovenija v Istanbulu, kamor je pripotovalo 7 tisoč slovenskih navijačev, premagala Srbijo v finalu evropskega košarkarskega prvenstva. Slovenskim košarkarjem je uspelo nekaj nepredstavljivega – Sloveniji so zagotovili prvo zlato medaljo v skupinskih športih. Staro celino so si pokorili v velikem slogu, z devetimi zmagami so ostali neporaženi in sprožili pravo košarkarsko evforijo.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Odbojkarska zveza Slovenije

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca 

Slovenske odbojkarice v zadnjih letih podirajo mejnik za mejnikom. Po srebru mladink na evropskem prvenstvu 2014 in sploh prvi uvrstitvi na evropsko prvenstvo v članski kategoriji leta 2015, so naša dekleta poskrbela za še en odmeven, zgodovinski dosežek. Z drugim mestom na svetovnem prvenstvu do 23 let, so leta 2017 Sloveniji prinesle prvo žensko kolajno v kolektivnih športih in zabeležile doslej največji uspeh slovenskega ženskega ekipnega športa.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se je leta 2015 za vedno zapisala v zgodovino slovenskega športa. Naši fantje so namreč na evropskem prvenstvu v Bolgariji in Italiji osvojili srebrno odličje in domov prinesli šele drugo slovensko kolajno v ekipnih športih. Istega leta je odbojkarjem uspel še en veliki met, saj so si z zmago v evropski ligi priigrali tako želeno uvrstitev v svetovno ligo. V letu 2018 je Slovenija dočakala še zgodovinski, prvi nastop na svetovnih prvenstvih.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”750″ img_size=”large” onclick=”zoom”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”748″ img_size=”large” alignment=”center” style=”vc_box_shadow” onclick=”zoom”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Rokometna zveza Slovenije

Rokometna zveza Slovenije je najuspešnejša slovenska kolektivna zveza v zgodovini, ki se edina ponaša z dvema medaljama z velikih prvenstev ter trikratno udeležbo moške članske izbrane vrste na olimpijskih igrah. Z največ nastopi na največjih tekmovanjih med vsemi kolektivnimi športi v Sloveniji se lahko pohvali tudi ženska članska izbrana vrsta, ki je zaigrala na šestih EP in petih SP.

Rokomet je edini kolektivni šport v Sloveniji, ki se lahko pohvali z naslovom evropskih prvakov v najboljšem klubskem tekmovanju – to je dvakrat uspelo ženskemu rokometnemu klubu Krim Mercator (2001 in 2003) ter RK Celje Pivovarna Laško, ki je Evropo pokoril leta 2004.

Poleg članskih ekip velike uspehe beležijo reprezentance mlajših kategorij, ki so v zadnjih 14 letih osvojile kar devet medalj z največjih prvenstev, nazadnje fantje do 20 let na evropskem prvenstvu v Celju 2018.

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_separator][vc_column_text]

Hokejska zveza Slovenije

Hokejska zveza Slovenije je krovna športna organizacija na področju hokeja v Republiki Sloveniji, ki združuje hokejske klube in društva ter slovensko organizacijo sodnikov hokeja na ledu (DSSHL) in slovensko in-line zvezo. HZS je članica Olimpijskega komiteja Slovenije – OKS ZŠZ ter ena izmed 81 članic Mednarodne hokejske zveze (IIHF s sedežem v Švici. Njena naloga je skrb za razvoj in popularizacijo hokeja na ledu ter zagotavljanje kar najboljših pogojev za igranje. Obenem skrbi za redno izobraževanje in strokovno usposabljanje hokejskega trenerskega in drugega kadra ter njihovo uveljavitev doma in v  tujini.

HZS organizira tekmovanja za naslove državnih prvak(ov/inj) v starostnih kategorijah: člani, članice, U-19, U-17, U-15 in U-13 ter pokalnih prvakov v članski kategoriji, medtem ko v kategorijah U-12, U-10 in U-8 organizira domače in mednarodne turnirje. Ob tem tudi soorganizira tekmovanja v članski in nižji starostnih kategorijah v mednarodnih ligah, kateri soustanoviteljica je HZS – Alpska hokejska liga (AHL) in Mednarodna hokejska liga (IHL).

Hokejska zveza Slovenije skrbi za delovanje reprezentančnih selekcij: člani, članice, U-20, U-18; s katerimi tekmuje na svetovnih prvenstvih pod okriljem Mednarodne hokejske zveze (IIHF); oblikovani pa sta tudi selekciji U16 in U-15, za kateri ni uradnih tekmovanj pod okriljem IIHF in se udeležujeta mednarodnih prijateljskih turnirjev.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_separator][vc_single_image image=”1603″ img_size=”large” onclick=”zoom”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”1198″ img_size=”large” onclick=”zoom”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Teniška zveza Slovenije

Tenis Slovenija (ustavno Teniška zveza Slovenije) je neprofitno organizacijsko telo slovenskega tenisa, s sedežem v Ljubljani. Združuje mrežo več kot 80 klubov in okoli 3000 članov s strokovnim vodstvom in načrtovanim razvojem teniškega potenciala ter ohranja odlične odnose z odločevalnimi telesi športnega sveta.

Tenis Slovenija letno nadzira, podpira in vodi več kot 250 teniških dogodkov (vključno s tekmovanji, množičnimi prireditvami, konferencami in promocijskimi kampanjami) po vsej Sloveniji.

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Gimnastična zveza Slovenije

Gimnastična zveza Slovenije je šport z eno izmed najdaljših tradicij v Sloveniji in izjemnimi uspehi. Med velikane slovenske gimnastike štejemo Leona Štuklja in Miroslava Cerarja, izjemna ambasadorja našega športa, medtem ko med aktualnejše velikane lahko štejemo Lojzeta Kolmana, Aljaža Pegana in Mitjo Petkovška. V preteklih letih sta medalje na velikih tekmovanjih osvajala Sašo Bertoncelj na konju z ročaji in Teja Belak, ki blesti predvsem na preskoku.

V Gimnastično zvezo Slovenije je včlanjenih 64 klubom in društev, ki gojijo tri različne panoge – športno in ritmično gimnastiko ter veliko prožno ponjavo. Zveza organizira več domačih in mednarodnih dogodkov, kjer največjega predstavlja vsakoletni Svetovni pokal v športni gimnastiki, katerega zadnja leta gosti obalni Koper, zelo odmeven in mednarodno prepoznan pa je tudi Šalamunov memorial v Mariboru.

Kot en izmed treh bazičnih športov ne skrbimo zgolj za razvoj našega športa, vendar smo pomemben gradnik tudi pri uspehih drugih športov in tako zasledujemo vizijo zveze »Pomagamo vzgajati šampione«.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”1604″ img_size=”large” onclick=”zoom”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”1606″ img_size=”large” onclick=”zoom”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Kolesarska zveza Slovenije

Kolesarska zveza Slovenije (KZS) združuje društva, klube, organizacije in posameznike, ki se ukvarjajo s kolesarskim športom na območju Republike Slovenije in se v KZS združujejo z namenom, da bi skupno izvajali naloge, pomembne za razvoj kolesarskega športa, za razvoj kolesarske dejavnosti na splošno, predvsem pa razvoj slovenskih kolesarskih reprezentanc.

Slovenski kolesarji sodijo med najboljše v svojih kategorijah. Beležijo uspehe v gorskem kolesarstvu, amaterskem, BMX-u, razvija se tudi kolesarstvo na velodromu, najbolj pa so na očeh javnosti uspehi v cestnem kolesarstvu, kjer Slovenija po zaslugi Primoža Rogliča, Tadeja Pogačarja in drugih sodi v sam svetovni vrh.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Plavalna zveza Slovenije

PZS je nacionalna panožna športna zveza z bogato  tradicijo (letos praznujemo 100 let!),  ki združuje 42 društev in več kot 2.500 registriranih plavalcev. Je članica Olimpijskega komiteja Slovenije Združenja športnih zvez in svetovne plavalne organizacije FINA.

Naše poslanstvo je zagotoviti razvoj in napredek tekmovalnega plavanja, daljinskega plavanja, umetnostnega plavanja, vzpodbujati množičnost (izvajamo programe od zgodnjega otroštva do pozne starosti) in skrb za plavalno opismenjevanje. Posebno skrb namenjamo strokovnemu razvoju svojih kadrov. V svojem delu zasledujemo kriterije organizacijske in strokovne odličnosti.

Smo ena najuspešnejših športnih zvez saj so bili slovenski plavalci in plavalke vseskozi prisotni na svetovnem zemljevidu vrhunskih športnih dosežkov. Osvojili smo srebrno medaljo na OI v Pekingu, naši plavalci pa redno osvajajo medalje na največjih tekmovanj v članski konkurenci – OI, SP in EP.

Na svetlo prihodnost vrhunskega plavanja kažejo tudi izvrstni dosežki v mladinskih kategorijah.  Naši plavalci so namreč nosilci medalj na vseh večjih mednarodnih tekmovanjih.

Tudi v prihodnje bomo z največjim veseljem srčno navijali za naše plavalce.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”1661″ img_size=”large” onclick=”zoom”][/vc_column][/vc_row]